Monday, July 9, 2012

Nilai tidak pada rupa aje



Assalamualaikum dan salam sejahtera ....

Selamat hari Isnin...bagi yang puasa sunat hari nie teruskanlah beristiqamah dengan amalan yang amat dituntut itu...bagi yang x pose...jangan nak duk sibuk makan depan diorang pulak...nanti niat yang murni pada awalnya dah bertukar keruh akhirnya...*Amboi ayat penulis novel sangat....

Ermmm kali nie nak citer tentang ape yer...??? hah baru duk termenung kat tingkap sebentar je tadi mula kepala aku ligat untuk cari idea...maka lahirlah idea nie....

Apa dia ...??? nie dengar nie baik2...terkadang ada sebilangan kita nie suka sangat nak menghakimi orang daripada sifat asalnya....hanya tengok dari segi luaran sahaja...contohnyer " Cube tengok muka brother tue...ganas giler dah rupe pembunuh dah aku tengok, takut lah nak tanya dia " tengok tak pasal2 bagi tittle kat brother tue pembunuh dan macam2 lagi lah contoh yang kita boleh analogikan bergantung pada persekitaran kita sekarang nie~~~


budak baik~~
berani tak nak tegur "dia" nie..hihihi

Tak pasal2 jugaklah dapat sebijik dosa kering free je dapat...bukan semua insan dilahirkan dengan muka @ perangai yang orang sekali pandang memang dah nampak baik, pure jer muka kalau tengok dan sopan santun perbuatannyer...diingatkan~~ tak semua yer...kadang2 yang nampak macam separuh siap tue lah antara yang paling baik untuk kita dampingi...


Kalau lah diorang dengar apa yang cakap yang tak baik lagu tue ...cmne pulak dengan perasaan mereka ....sakit hati depa~~~ bertambah lagi dosa kering yang free of charge kita/korang dapat.... so kita kena buangkan jauh2 perbuatan yang macam nie...mungkin kita fikir perkara ini ialah bese2 je...tapi kesannya sangat besar...malah boleh boleh menjatuhkan maruah, mengurangkan keyakinan diri...yelah~~ dah orang cakap bukan2 kan..??? down lah dia jadinyer...

Semua yang khusainikusi cakap nie semua pernah terjadi malah setiap hari mesti akan terjadi dalam kehidupan kita...alah bak kata omputih " Don't judge a book by its cover " lah senang...so kita kena layan semua orang dengan baik dan sama rata...Dalam Islam pun ada cakap kita semua nie semuanya bersaudara~~tak kira lah duk kat ceruk mana sekali pon selagi mana nampak diorang sebagai manusia layanlah mereka dengan baik~~~

TAPI kalau dah jelas muka pun hodoh,buruk dengan perangainyer sekali pun sama dengan muka dia~~~xpayah lah korang gatal2 nak berkawan or layan sangat ...nanti yang tergamamyer korang...pasal nak bertegur sapa je pun * macam nak friendship gitu...dah sakit hati @ makan penampor...Malas nak cakap banyak...So pandai2lah guna akal fikiran yang waras...kaji dulu selepas tue barulah bertindak....

P/S: jangan nak kawan @ bertegur sapa dengan orang yg hensem n cantik jer kejenyer~~~:)




3 ulasan:

miss AIN said...

info menarik..orang sekarang suke tengok luaran jew kan..hmmm

~cIk ShiMa HarIs~ said...

btol2x , btw , nice entry :)

khusainikusi said...

miss Ain: adalah sebahagianya...:)
Cik Shima : tq...:)