Thursday, September 13, 2012

Sedar tue Diri Bertuah

Assalamulaikum dan salam sejahtera....

Burghhhhh~~~Alhamdulillah baru je makan tadi tadi~~balik2 terus menghadap lappyku yang aku sayangi nie...kenapa dan mengapa terus nk update...? Sebab masa ngah duduk2 makan2 disaat nasi yang digaul bersama sayur mayur dan daging2 yang empuk ...datang seorang akak yang  keje sehariannya memang letakkan harga2 dan melayang note putih yang harganya cukup lumayan pada hidangan five class * class lah sangat ...yang kiteorang makan tue...pastu dia duduk lah sekejap menyembang2 ngn kitorang nie....dia cakap beruntung lah korang dapat belajar tinggi di peringkat ijazah...belajarlah elok2 nanti boleh sambung master...kalau kat tempat akak nie kalau orang nak sambung belajar nie susah sangat...terpaksa berkorban lah kalau nak sambunng belajar nie tapi kalau sini (Malaysia ) senang je nk belajar duk ilek aje....

Dari perbualan akak tadi ...terdetik di fikiran beruntungnye aku dapat berada di tahap ini...kalau nak dibandingkan dengan negara lain yang tak mampu nak sambung belajar...kita disini dibantu dengan pelbagai medium yang dirasakan mampu menaja kita untuk sambung belajar.Menurut akak kat kedai makan tue lagi...kalau ibu bapa kat negeri dia tu kalau yang tak mampu nk sara kita belajar...masa depan diorang dari segi taraf pendidikan dihabiskan macam tue je lah...takde sesapa pun yang sudi menaja...


Cara akak tue menyampai cerita menunjukkan bahawa perit kehidupannya itu telah menjentik hati aku untuk turut sama sedar bahawa bertuahnya aku kat Malaysia nie....kalau takde duit masih banyak lagi saluran yang kita pilih untuk menampung pembelajaran kita~~tapi kita masih lagi malas nak belajar* terutamanya aku..hahaha..gurau...



mengada-ngada
sesaje nie mengada-ngada..

Mungkin kita tak berada kat tempat mereka kot ..tue lah kita boleh cakap keadaan kita susah sangat padahal masih ada lagi yang masih lagi dhaif dari kita..syukur... Alhamdulillah dengan apa yang kita nikmati sekarang.Kesan dari peristiwa tadi Khusainikusi menyeru*wah ayat pemimpin sesangat..... agar apa yang kita ada sekarang gunalah sebaik mungkin...lebih baik yang ada disyukuri daripada yang tiada dikeluhi....

Khusainikusi: bersyukur dengan apa yang ada~~

3 ulasan:

Nisa Greennnpanda said...

Salam n hye~...
btul gak ckp awk tue khusaini..
ngara kiet nie byk kelebihan bile msuk bab blaja kn? isy2.. kne b'syukur nie, hehe.. >_<

btw, salam knal... ^_^

khusainikusi said...

@Nisa Greennnpanda

wasalam...tq komen nisa..sebelum kita cakap kita nie susah ada lagi susah gilerr dari kita~~alhamdulillah syukur~~~

*zafirah* said...

Betul tu..kita bertuah sangat ;)
good luck^^