Sunday, September 2, 2012

Kebaikan berblogging

Assalamulaikum dan salam sejahtera....

Bila ada ada waktu yang terluang sikit sahaja Khusainikusi akan berusaha dengan sedaya upayanya membuka laptop walaupun ada beberapa minit je lagi kalau ada temu janji mahu kemana-mana mesti agak gatal aje tangan nak buka laptop mahu ditambah apalah yang sesuai untuk ditambah dalam ebtri blog. Kadang-kadang jadi silent reader untuk cari "bekal" untuk diisi didalam blog ini.Terkadang tertanya apalah kebaikan yang kita boleh perolehi dengan berblogging ni.

Walaupun asyik diperli oleh orang selalu melihat kita berblog , Khusainikusi peduli apa.Mereka tidak akan tahu jika mereka melaluinya , betul tak..?? . Dari pandangan yang halus dan penuh suci ini berdasarkan perkara-perkara postif yang dapat dilihat daripada berblog ini menurut kaca mata.kaca mata mata.kaca mata rayban .Khusaikusi dapat keluarkan 5 kebaikan berblog ni.


1.Melatih diri agar berdikari.

Dapat disimpulkan segala susunan dalam blog kita ini, semuanya kita urus sendiri bermula kita daftar , masukkan iklan ,tinggalkan jejak,invite follower dan edit gambar2n bagai. Memang layak dipuji lah perkerjaan blogger ni. Nak harapkan orang lain, agak susah lah sikit. Nanti ada banyak yang tak puas hati dari yang puas hati. Kalau ada masalah kita dulu lah yang dapat kesan dan repair dulu. Pastu nak menceritakan bagaimana berdikarinya seorang blogger ni setiap masa pasti akan memikirkan apa yang terbaik yang nak diisi dalam blog sendiri dengan menggunakan idea yang suci datang dari kepala otak sendiri....huhuhu...Applause :):):)

2. Meningkatkan kemahiran penulisan

Khusainikusi pasti semua orang dah menulis dari kecik lagi masa sekolah rendah sampai lah dah menempuh alam pekerjaan. Mula2 menulis A.B.C sampailah sudah boleh menulis karangan berjela-jela. Cuma kadang daya penarikan didalam sesuatu penulisan sahaja yang agak kelaut...hihihi * macam Khusainikusi..So dari berblogging inilah kita dapat melatih diri agar mengunakkan format2 yang betul semasa menulis blog lama kelamaan. Seperti kata pepatah..manusia tak bermula berjalan dari kecik mestilah bermula dahulu dengan merangkak kan ? * peringatan untuk diri...


3. Meluaskan cara pemikiran.

Ini sepatutnya point yang tersangat penting sekali kenapa sesebuah blog itu dibuat. Ini kerana untuk memberi info yang berguan yang kita boleh guna pakai dalam kehidupan seharian kita. Kenapa kehidupan seharian contoh bila kita da masalah pasal stress contoh just kilik je blog2 yang citer pasal pengurusan stress. Nah bertimbun-timbun penjelasan yang cerita pasal pengurusan stress. Itu baru citer pasal satu perkara, belum citer yang lain2 lagi. terkadang tak payah seacrh pun seseorang tue dah boleh macam2 yang dia tahu...uishhh hebak~~

4. Menambah kenalan.

Setiao orang kita tidak boleh nak aspect yang mereka boleh bersosial secara langsung.Maklumlah ada yang malu2 kucing tapi kat laman sosial dia lah yang no 1. So blog ini merupakan salah satu medium perantaraan walaupun tak berada didepan mata yelah setakat
balas2 komen dan chat kat shoutbox tapi apalah salahnya mengeratkan tali persaudaraan. Makin banyak kita berkenalan makin banyak pengalaman. Manalah tahu orang luar negara yang baca blog kita tu. Boleh belajar speaking2 sikit supaya lidah tu tak lah seberapa kayu sangat ...keras je~~hahaha

5. Menjana Pendapatan.

Maknanya kat sini..walaupun duk berjam-jam kat depan laptop @ komputer tue tak lah search sesuatu yang tak mendatangkan hasil.Sekali klik dapat berapa sen, dua kali klik berapa sen lagi ditambah...kan dah dapat rezeki sikit tu..syukur dari takde...sikit2 lama kelamaan beribu riban..sekarang ni dah banyak dah sumber2 yang boleh mendatang duit seperti Blin.gd,Heartbeat, Churp-Churp dan banyak lagi lah...kalau kita mempergunakannya sebaik mungkin....Alhamdulillah pasti akan berjaya~~


Setakat itu sahaja perkongsian yang dapat dirumuskan. Tetapi disebalik kebaikan pasti tersembunyi keburukan...Pro dan Kontra dalam kita berblogging nie. Insya- Allah, kalau berkesempatan Khusainikusi postkan entri pasal keburukannya pulaknya yer...Wallahua'lam...

P/S: Kalau baik digunakan baiklah jadinyer kalau tak sebaliknya...

5 ulasan:

Awie Omar said...

Salam Dari awieomar.blogspot. dah lama follow sini. Dengan ikhlas hati nak menjemput anda untuk sertai game top "BLOGGER" musim 3. Segala yang berkaitan pasal game untuk musim 1 & 2 boleh tinjau kat blog. Senang je caranya nak sertai game ni. Tak perlu buat apa apa entri. Hanya follow blog "Awie Omar" dan komen di mana mana entri dengan menyatakan "SAYA SANGAT MAHU SERTAI BLOGGER 3 : BATTLE ROYALE". Ganjaran wang tunai akan diberikan kepada johan. Harap sudi la menyertainya :)

steffany daph said...

baru dtg. first time jejak kaki (:
http://steffanylife.blogspot.com

blogging tu mmg best, for me la, kita dpt meluahkan perasaan dnb pendapat kita and sharing2 pasal info or news serta perkembangan dri.

khusainikusi said...

@Awie Omar

tq ...Inya-Allah...

beLLa said...

nice one. byk je kelebihan berblog ni kalau pandai guna. :)

khusainikusi said...

@beLLa

Yup betul~~kne kreatif sikit..